Шановні учні! У зв'язку з карантином начаємось в дистанційній формі.
Завдання в розділах блогу. Якщо виникають питання, пишіть в коментарях або на email.

2020-03-23

Amazon відкриває доступ до свого квантового комп'ютера

Такі технологічні гіганти, як Google і IBM вже давно борються за те, щоб стати першою компанією, яка створить по-справжньому доступний квантовий комп'ютер. Тим часом не менш відома компанія Джеффа Безоса Amazon не сильно поспішає влазити в цю битву. Замість цього вони просто беруть і запускають програму з доступу до свого квантового комп'ютера. На жаль, поки що скористатися технологією майбутнього можуть не всі, але сам факт того, що це сталося просто приголомшує. Ще кілька років тому про таку можливість не можна було навіть мріяти.
 

На що здатний сервіс квантових обчислень Amazon
Новий сервіс носить назву Amazon Braket і це перша спроба такої великої компанії перетворити область квантових обчислень в сервіс, до якого ви можете отримати доступ через інтернет.
Amazon Braket - це повністю керований вами сервіс, з безпрецедентним рівнем безпеки і шифрування даних. У ньому ви зможете повністю контролювати роботу квантових обчислень. - пояснює компанія Amazon в своєму офіційному зверненні на порталі The Verge
Але є невелика заковика. «Ви» в даному випадку означає не конкретні люди, а корпоративні клієнти Amazon. При цьому сам сервіс дає можливість користуватися не тільки готовими алгоритмами, а й створювати нові розробки. Квантові комп'ютери здатні виробляти обчислення набагато швидше, ніж традиційні суперкомп'ютери - це пов'язано з тим, що їх квантові біти (кубіти) можуть існувати в декількох квантових станах одночасно, в той час, як «класичні» біти тільки в двох - нуль і одиниця відповідно.
Сервіс дозволить широкому колу людей і компаній отримати досвід роботи з кубітами і квантовими обчисленнями. Ви можете створювати і тестувати схеми в нашому середовищі, а потім запускати їх на реальному квантовому комп'ютері.
Але на цьому Amazon не зупиняється. Представники компанії також заявляють, що створюють «центр для квантових обчислень», іншими словами, справжню лабораторію, де будуть збиратися квантові комп'ютери. Розташована вона буде поруч з Каліфорнійським Технологічним інститутом (Caltech). Директор компанії з квантових обчислень підтвердив виданню Wired , що Amazon працює і над «іншим квантовим обладнанням».

Навіщо потрібні квантові обчислення?
Як вже було сказано, теоретично квантові комп'ютери можуть обчислювати набагато швидше саме через те, що кубіти мають куди більший потенціал. Якщо вірити заявам інших компаній, то приріст продуктивності при обчисленнях може збільшитися дуже значно. Не так давно Google заявляв, що за допомогою свого 54-кубітного квантового Sycamore їм вдалося успішно зробити розрахунок, який зайняв би у найпотужнішого звичайного суперкомп'ютера на сьогоднішній день 10000 років. Як вам такі швидкості?

Але квантові комп'ютери надзвичайно дорогі у виробництві. Саме тому Amazon (а також Microsoft) намагаються перетворити їх в загальнодоступний сервіс. Звичайно, поки що використовувати їх можуть тільки великі корпорації. Але ж нічого не заважає компаніям в разі успіху розширити сферу застосування і «пустити» туди і нас з вами.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.